knedle serowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszny, szybki sezonowy obiad :)

  • 30 min

Składniki:

  • 750 gramów zmielonego półtłustego twarogu
    3 jaja
    1,5 - 2 szklanek mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)
    szczypta soli
    około 25 sztuk truskawek jednakowej wielkości
    cukier puder do posypania
    śmietanka z cukrem i truskawkami do polania
    lub inne ulubione dodatki do knedli

Knedle serowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Twaróg połączyć dokładnie z jajami, solą i mąką. Ostatecznie ciasto może lekko się lepić, ale łatwo ma dawać się formować.
    Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.
    Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je, do środka wkładamy owoc, zalepiamy dokładnie formując kuleczkę.
  • 2. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 3 - 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy, posypujemy cukrem pudrem, polewamy ulubionymi dodatkami, smacznego :)

Porady

Do mielenia wybierajmy ser dość twardy w dotyku, potrzeba będzie wtedy mniej mąki, dzięki czemu knedle będą delikatne i mięciutkie. Truskawki niech nie będą mocno dojrzałe, wtedy po rozkrojeniu będą wciąż jędrne. Z podanych proporcji wychodzi około 25 sztuk sporych knedelków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy