Knedle serowe z jagodami

4.5 (149 ocen)

Pyszne, delikatne serowe ciasto i jagody to pomysł na letni obiad na słodko. Takich knedli nie może u mnie zabraknąć, gdy mam świeże jagody, mój chłopak je uwielbia.

Składniki:

  • • 500 g twarogu,
    • 2 jajka,
    • Szczypta soli,
    • 1 i ¾ szklanki mąki,
    • 250g jagód,
    • Pół szklanki cukru,
    • Śmietanka do podania,
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle serowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle serowe z jagodami 1. Twaróg mielimy bądź rozgniatamy dokładnie widelcem kilka minut aż będzie kremowy. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajka, mieszamy.
  • Knedle serowe z jagodami 2. Stopniowo dosypujemy mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki.
  • Knedle serowe z jagodami 3. Z ciasta serowego odrywamy porcję ciasta, rozpłaszczamy ją.
  • Knedle serowe z jagodami 4. Na środku układamy około łyżeczki jagód i 1/3 łyżeczki cukru, zlepiamy końce ciasta i formujemy okrągłego knedla. Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cukrem.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować