Knedle ryżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Gotuję od niedawna. Założyłam nawet swój własny ,,przepiśnik".

Składniki:

  • Truskawki
    300g ryżu okrągłoziarnistego
    600ml mleka
    80g cukru
    skórka starta z połowy cytryny
    1 szczypta soli
    2 jajka
    100g mąki
    2 łyżki bułki tartej
    70g masła
    1 łyżka cynamonu

Knedle ryżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-292ci6k 1. 1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i odstawić.
    2. Zagotować ryż z mlekiem, 1łyżką cukru oraz solą i gotować 40min pod przykryciem na słabym ogniu. Ryż musi wchłonąć cały płyn i powinien być bardzo miękki. Odstawić do ostygnięcia.
    3. Zagotować w garnku osoloną wodę. Wymieszać ugotowany ryż z jajkami oraz mąką i uformować knedle. Każdy knedel nadziać truskawkami.
    Włożyć knedle do wrzącej wody i ponownie zagotować. Następnie gotować aż wypłyną na małym ogniu bez przykrycia.
    4. Wyjąć knedle z wody. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, resztę cukru i cynamon. Zrumienić i polać knedle.

Porady

Polecam ryż do,, risotto".

Komentarze

Podobne przepisy