knedle jabłkowe

0 (0 ocen)

Są ciekawą odmianą dla tych którzy na ogół lubią knedle ze śliwkami.

Składniki:

  • szklanka mąki
    4-5 jabłek
    jajko
    sól
    odrobina masła
    cukier
    cynamon

Knedle jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze szczyptą soli, roztrzepanym jajkiem i przesianą mąką. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite, formować knedle i zwilżonymi dłońmi, wrzucać do osolonej wrzącej wody. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić knedle w kąpieli wodnej na około 10-15 minut. Masło podgrzać, stopione wymieszać z cukrem i cynamonem, polać knedelki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy