Knedle cynamonowe

5 (140 ocen)

na piątkowy obiad idealne, uwielbia je szczególnie moja córka

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
    1 łyżka masła
    400 gram mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    sól do smaku
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Knedle cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę. Do ziemniaków dodać śmietanę, jajka, stopione masło, cukier i cynamon. Wyrobić jednolite ciasto. Jeżeli będzie mocno kleić się do ręki można dosypać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować kuleczki. Gotować je w osolonej wodzie. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą oraz cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować