0,5 kg ziemniaków
1 jajo
pół szklanki bezglutenowej mieszanki mąki chlebowej
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
ok 300g dużych truskawek
3 łyżki cukru
szczypta soli+ sól do gotowania ziemniaków i gotowych knedli
Knedle bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Truskawki umyć, obrać z szypułek, włożyć do miski i zasypać cukrem.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praske ( ja 3x).Wystudzić.
Ziemniaki rozłożyć na stolnicy, dodać mąke bezglutenową i tyle mąki ziemniaczanej ile zabierze ciasto ( młode ziemniaki potrzebują troche więcej).Dodać jajo, lekko posolić, zagnieść ciasto. Uformować wałek, odkrawać po kawałku, włożyć do każdego po truskawce, zawinąć knedla.
Gotować ok 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Komentarze