Knedle śliwkowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

mamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 30 dag śliwek
    - 2 średnie jabłka
    - mąka ziemniaczana
    - sól
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 2 jajka
    - masło
    - 5 łyżki cukru trzcinowego

Knedle śliwkowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać
  • Knedle śliwkowo jabłkowe 2. - jabłka obrać zetrzeć na drobnej tarce dodać dodać 2 łyżki cukru cynamon i odsączamy od nadmiaru soku
    - Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki
  • 3. - Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jak na kluski
  • Knedle śliwkowo jabłkowe 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle
    - Wrzucamy do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię
    - W rondelku rozpuścić masło lekko przysmażyć knedle na talerzu posypać brązowym cukrem cynamonem polać brązowym masłem

Komentarze

Podobne przepisy