Kluski ziemniaczano-bułczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z nudów do głowy przychodzą przeróżne pomysły... a kluski ziemniaczano-bułczane są tego efektem. Po prostu proste danie zrobione z prostych składników. Smacznego!!!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka rosołowa, 1 czerstwa bułka, 3-4 duże ziemniaki ugotowane, 1 szklanka mąki
    cebulka, olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Kluski

Kluski ziemniaczano-bułczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wystarczą tylko... 1. Bułkę namoczyć w wodzie, potem odcisnąć. Ziemniaki pokroić w kawałki, a następnie zmiksować z rozdrobnioną bułką i rozkruszoną kostka rosołową. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
    Nakładać wilgotną łyżką do gotującej się wody (typowo jak kluski kładzione). Przemieszać, by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch, chwilę odczekać, a potem wyjmować łyżką cedzakową.

Porady

* Ja składniki wymieszałam w blenderze, a po dodaniu mąki wymieszałam ręcznie. * Podałam proporcje na kluski kładzione. Gdy do ciasta na kluski doda się 3-4 łyżki mąki więcej, można je formować ręcznie np. w kuleczki (jak na załączonym obrazku). * Można je podawać ze skwareczkami, smażoną cebulką, jednak ja wolę sosy np. pieczeniowy, mięsny lub pieczarkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować