Kluski Ziemniaczane z Twarogiem i Skwarkami

4.5 (140 ocen)

  • 20 min

Wspomnienia z dzieciństwa

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    25 dag mąki żytniej

    łyżeczka soli

    0,5 kg twarogu

    20 dag boczku wędzonego

    2 cebule

    szczypiorek

    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski Ziemniaczane z Twarogiem i Skwarkami 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Następnie przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru wody nad miską lub garnkiem. Po 10-15 minutach ostrożnie zlać wodę z miski lub garnka zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Przełożyć ziemniaki do naczynia ze skrobią, dodać sól i mąkę i starannie wymieszać. masa powinna być bardziej gęsta niż na placki. W razie potrzeby dosypać mąki. W sporym garnku zagotować wodę. Ciasto kluskowe przełożyć na drewnianą deseczkę i rozpłaszczyć. Formować podłużne, dość wąskie kluski odcinając energicznie łyżką maczaną we wrzątku bezpośrednio do garnka. Gotować partiami, 1-2 minuty od momentu wypłynięcia i wyjmować cedzakiem na talerz. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją powoli i dodać ugotowane kluski. Podsmażyć i wyłożyć na talerze. Posypać pokruszonym twarogiem, szczypiorkiem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.44 (146 ocen)

Kluski ziemniaczane z boczkiem

To może cię zainteresować