Kluski ziemniaczane z serem i boczkiem.

4.46 (188 ocen)

  • 35 min

Któż z nas nie zna klusek z ziemniaków z dodatkiem białego sera i smażonego boczku? To potrawa znana i stara jak świat. No może trochę przesadziłam, ale napewno nie jedno pokolenie jadło tą potrawę :-)

  • 35 min

Składniki:

  • - 4 ziemniaki,
    - mąka (opcjonalnie),
    - 1/2 cebuli,
    - kawałek surowego boczku,
    - majeranek (1 płaska łyżeczka),
    - biały ser (ok. 30 dag),
    - sól,
    - pieprz.
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z serem i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę, nasolić, dodać pieprz i odstawić na chwilę.
    Cebulę pokroić w kostkę.
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.

    Boczek podsmażyć (aby był rumiany), dodać cebulę i smażyć jeszcze chwilkę.
    Starte ziemniaki połączyć z mąką (tak aby masa była zwięzła) i majerankiem.

    Kluski wrzucać na wrzącą, posoloną wodę (ja kroję ciasto na kluski nożem i zamaczam go w wodzie, aż kluska spadnie ).

    Odcedzić , dodać boczek z cebulką, pokruszony biały ser - na końcu dosolić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować