Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

No co? All in 1 :P To, co miało być osobno w tygodniu, połączyliśmy i...Sami sprawdźcie :P Dokładek nie przewidujemy ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kluski:
    600 g ziemniaków
    200 g mąki ziemniaczanej

    Gulasz:
    400 g karkówki wieprzowej
    1 łyżka smalcu
    1 cebula
    1 pełna łyżka mąki
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 ziarna pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka mielonej papryki
    sól, pieprz (do smaku)

    Kapusta:
    300 g kapusty kiszonej
    100 ml kwasu z kapusty
    100 ml wody
    1 liść laurowy
    1 cebula
    2 łyżki smalcu
    cukier
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    koperek
    świeży tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie oprószamy mąką, smażymy 2-3 min, zalewamy wodą (do poziomu mięsa, w razie potrzeby uzupełniamy płyn), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i dusimy na wolnym ogniu (pod przykryciem), 20-25 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kapustę odciskamy z kwasu, drobno kroimy. Przekładamy do garnka, wlewamy kwas i wodę, dodajemy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia kapusty, mieszamy i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.

    Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą. Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować