Kluski ziemniaczane inaczej żelazne

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

Potrawa regionalna z Pomorza ,kluski żelazne robiły nasze babcie

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    Mąka pszenna
    Sól
    20 dkg boczku wędzonego
    2 cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane inaczej żelazne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na kluski ziemniaczane 1. Wykonanie:
    Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar soku. Następnie dodać mąkę aż ciasto będzie elastyczne.
    W garnku zagotować wodę ,osolić.
    Ciasto wyłożyć na deskę i mokrym nożem odcinać kluchy i wrzucać je do wody.
    Gotować na małym ogniu aż wypłyną. Następnie przecedzić .
    Boczek i cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni.
    Kluski włożyć do boczku z cebulką na patelnię i razem przesmażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

4.44 (146 ocen)

Kluski ziemniaczane z boczkiem

To może cię zainteresować