Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną

0 (0 ocen)

świetne kluski, smaczne jako dodatek do dania, ale również znakomite przysmażone na maśle i podane ze smażoną cebulką.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty kiszonej,
    250 g speck'u (wędzona szynka), pokrojonego w drobną kostkę
    2 jajka
    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kapusta kiszona Jajko Szynki

Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Odcisnąć lekko, nie powinna być całkiem sucha, posiekać bardzo drobno, umieścić w misce.
  • 2. Speck pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać speck, ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)
  • 3. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde.
  • 4. Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha woskiego) i rękami posypanymi mąką formować kulki.
  • 5. Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko lekko wrzała. Gotować jeszcze 10 minut, kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do mięsa lub przysmażone, polane masłem i zrumienioną cebulką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować