Kluski ze śliwkami

0 (0 ocen)

Często robię je w sezonie, zazwyczaj na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    mąka pszenna – ile zabierze
    1 jajko
    płaska łyżeczka soli

    śliwki węgierki

    cukier
    cynamon
    masło

Kluski ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki 1. Śliwki umyć, każdą przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę.
  • 2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę, lekko przestudzić.
  • przygotowywanie klusek 3. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę pszenną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajko i dobrze wyrobić, na gładką masę.
  • Kluski 4. Rękoma urywać kawałek ciasta. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, ułożyć na niego śliwkę węgierkę, zlepić tak, żeby cała śliwka była otoczona ciastem.
  • 5. Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
  • Masło roztopione 6. Masło roztopić.
  • Kluski ze śliwkami 7. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.

Komentarze

Podobne przepisy