Kluski ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, każdą przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę.
2.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę, lekko przestudzić.
3.Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę pszenną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajko i dobrze wyrobić, na gładką masę.
4.Rękoma urywać kawałek ciasta. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, ułożyć na niego śliwkę węgierkę, zlepić tak, żeby cała śliwka była otoczona ciastem.
5.Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
6.Masło roztopić.
7.Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
Komentarze