Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad

4.99 (181 ocen)

Proste danie, które można przygotować dzień wcześniej, a potem tylko zapiec. Wymyśliłam je sama, chociaż zapewne nie ja jedna - jest naprawdę proste i smaczne :)

Składniki:

  • 40 dag makaronu, np. świderki
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    15-20 dag żółtego sera
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z pieczarkami, czyli pomysł na piątkowy obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy,
  • 2. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki, a cebule w kostkę. Podsmażamy na oleju. Łączymy z ugotowanym makaronem, Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Studzimy, mieszamy ze startym serem i zapiekamy.
    Można dodać ser do gorącej potrawy, wymieszać i od razu podawać, ale po zapieczeniu jest smaczniejsza.

Porady

Ja do tej potrawy zrobiłam kluchy własnoręcznie, korzystając z "kluseczkomanii" Tupperware'a - to rodzaj sita o dużych otworach, przez które przeciera się ciasto wprost do gotującej się wody. Do ciasta dodałam suszoną pietruszkę. Potrawę można zamrozić i po rozmrożeniu podgrzać w mikrofalówce lub na patelni pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować