Kluski z parzonego ciasta z sosem karmelowym.

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszny deserek.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto: 100 g mąki pszennej
    100 g masła
    3 małe jajka
    pół szklanki wody
    sól
    na sos: 3 łyżki cukru
    1 szklankę słodkiej śmietanki 36 %
    dla dorosłych opcjonalnie łyżka brandy lub sherry
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Karmel

Kluski z parzonego ciasta z sosem karmelowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmelizowany cukier 1. Sos:
    Na suchej patelni z karmelizować cukier na jasno złoty kolor.
    Powoli dodać śmietankę (oraz brandy jak dla dorosłych).
  • sos karmelowy 2. Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
  • ciasto parzone 3. Ciasto parzone:
    Zagotować wodę z masłem, wsypać powoli mąkę cały czas ucierając by nie było grudek, ostudzić.
    Do przestudzonego , wbijać jajka, dodać szczyptę soli, dokładnie utrzeć ciasto, odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło.
  • kluski z sosem 4. Z ciasta nakładać łyżeczką maleńkie kluseczki na osolony wrzątek, przykryć i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia,a gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową, podawać natychmiast jako dodatek do zup lub pieczonych mięs.

    W tym przypadku ja szprycą cukierniczą wyciskałam 10 centymetrowe kluchy, na wrzątek.
    Gdy mamy gotowe kluchy polewamy je sosem i podajemy.

Porady

Sos może nam służyć jako dodatek do pieczonych jabłek, gruszek , lub naleśników , placuszków. A kluseczki nadają się do rosołku lub innych zup albo do pieczonych mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować