Kluski z mięsem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kluseczki - palce lizać

  • 45 min

Składniki:

  • 6 większych ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    400 g łopatki wieprzowej lub karkówki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu
    szczypta lubczyku
    sól

Kluski z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski z mięsem 1. Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Masę podzielić na cztery części. Ćwiartkę odłożyć do pozostałych ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść.
    Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami i opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche.
    Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki.
    Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić podsmażonym boczkiem i posiekaną natką.....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy