KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

4.5 (189 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zamiast kutii co roku przygotowuję kluski z makiem. Są równie smaczne, bogate w bakalie i aromatyczny mak.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron np. świderki: 50 dekagramów
    - sól i olej do gotowania makaronu: 1 łyżka
    - mak: 1 szklanka
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - miód płynny: 3 łyżki
    - rodzynki: 5 łyżek
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki
    - posiekane orzechy: 3 łyżki
    - suszone śliwki: 10 sztuk
    - suszone morele: 10 sztuk
    - aromat pomarańczowy: 1 opakowanie
    - śmietana kremówka: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z wodą (pół na pół) wlewamy do garnka, zagotowujemy, sypiemy mak i trzymamy na ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy na gęstym sicie.
  • 2. Lekko przestudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodajemy na przemian z makiem po łyżeczce cukru pudru i cukru waniliowego. Doprawiamy mak miodem, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Dodajemy bakalie.
  • 3. Ugotowany, dobrze osączony makaron wrzucamy (jeszcze ciepły) do maku z bakaliami. Podajemy posypane posiekanymi orzechami lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować