makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek)
250 g maku
750 ml mleka
150 g miodu
50 g posiekanych orzechów
50 g rodzynek namoczonych w rumie
50 g skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej)
opcjonalnie suszone morele, daktyle
Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku z puszki).
Zmielony mak ucieramy z miodem, a następnie dodajemy namoczone w rumie rodzynki, drobno pokrojone morele ewentualnie daktyle, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem mieszamy z ugotowanym drobnym makronem np. zacierką (u mnie kokardki)
Komentarze