Kluski z makiem

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Kluski z makiem

  • 30 min

Składniki:

  • makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek)
    250 g maku
    750 ml mleka
    150 g miodu
    50 g posiekanych orzechów
    50 g rodzynek namoczonych w rumie
    50 g skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej)
    opcjonalnie suszone morele, daktyle

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia Kluski

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku z puszki).
    Zmielony mak ucieramy z miodem, a następnie dodajemy namoczone w rumie rodzynki, drobno pokrojone morele ewentualnie daktyle, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem mieszamy z ugotowanym drobnym makronem np. zacierką (u mnie kokardki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować