Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i dokładnie zagniatamy.Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy nożem w małą kostkę co jakiś czas podsypując ciasto mąką. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
2.Farsz: Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.
3. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy. Kluski mieszamy z masą makową.
Komentarze