Kluski z makiem

0 (0 ocen)

Zrobiłam je pierwszy raz na święta, smakowały całej mojej rodzinie.

Składniki:

  • Kluski:
    3 szklanki mąki
    3 jajka
    1/4 szklanka wody

    Farsz:
    20 dag suchego maku
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki masła
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka miodu

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vm76dt 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i dokładnie zagniatamy.Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy nożem w małą kostkę co jakiś czas podsypując ciasto mąką. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
  • image-10fr4jb 2. Farsz: Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  • image-17kveao 3. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy. Kluski mieszamy z masą makową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy