Kluski z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki, ostudzić, przepuścić przez praskę.
2.Kiełbasę razem ze skórką, zmielić w maszynce.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor.
3.Do ziemniaków dodać obie mąki, jajka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz z kiełbasy, uformować owalne kluski.
4.Gotować w osolonej wodzie, zaraz po przygotowaniu klusków.
Gotujemy od wypłynięcia na wierzch jeszcze przez 3 minuty na wolnym ogniu.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać kluski cebulką z tłuszczem.
Komentarze