Kluski z kiełbasą

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Lubię zaskakiwać rodzinkę takimi specjałami

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane :
    1 kg ziemniaków
    szczypta soli
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok. 300 g mąki pszennej
    Farsz:
    kiełbasa cienka - 2 pętka
    Dodatkowo:
    cebula - 2 szt.
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Pyzy

Kluski z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie.
    Ugotowane ziemniaki, ostudzić, przepuścić przez praskę.
  • 2. Kiełbasę razem ze skórką, zmielić w maszynce.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor.
  • 3. Do ziemniaków dodać obie mąki, jajka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto.
    Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz z kiełbasy, uformować owalne kluski.
  • 4. Gotować w osolonej wodzie, zaraz po przygotowaniu klusków.
    Gotujemy od wypłynięcia na wierzch jeszcze przez 3 minuty na wolnym ogniu.
    Wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać kluski cebulką z tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować