KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM

4.5 (191 ocen)

  • 45 min

Pasują do wszelkiego rodzaju gulaszów, mięs i sosów np. grzybowego.Można je również podawać podsmażane na maśle i posypane startym parmezanem.Najlepiej gdy ziemniaki i dynia są upieczone,ale jak nie macie czasu można je również ugotować.Mięciutkie ( jeśli nie doda się za dużo mąki )

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    500 g dyni
    150-200 g mąki pszennej ( plus dodatkowo do podsypywania i obtoczenia)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1/2 lub jak wolicie więcej startego parmezanu lub cheddara
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Kopytka

Kluski z dynią ziemniakami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • ziemniaki 2. Ziemniaki ugotowałam w mundurkach.
    Najlepiej przygotować je nawet dzień wcześniej ,żeby nie były zbyt mokre.
    Obrałam i przepuściłam przez praskę.
  • dynia 3. Dynię jak wspomniałam najlepiej upiec w temp.200 stopni
    na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
    Obraną, pokroić na małe kawałki.
    Można skropić lekko oliwą i posolić.
    Piec około 40 minut.
    Najlepiej sprawdzać czy nie przyrumienia się za bardzo i czy jest miękka.
    Jeśli gotujecie.To przez jakieś 15 minut.
  • dynia blender 4. Następnie zmiksowałam ją na puree.
  • pure z dyni 5. Zmiskowaną dynię smażyłam jeszcze przez około 20 minut aby odparować z niej wodę.
    Będzie wtedy bardziej gęsta i dodacie wówczas mniej mąki.
  • dynia ziemniaki 6. Przełożyłam ją do ziemniaków.
  • mąka 7. Dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.Wsypałam mąkę pszenną.
    Możecie dodać jej mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta.
  • parmezan 8. Następnie wsypałam parmezan.
  • kluski formowanie 9. Formowałam kluseczki.
    Kształt i forma zależy od Waszego wyboru.
  • kluseczki gulasz 10. Wrzucałam je na posolony wrzątek.
    Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, gotowałam je jeszcze przez kilkanaście sekund.
    Wyjmowałam cedzakową łyżką.
    Można je podsmażać lub jeść ugotowane.
    Podawałam posypane parmezanem i gałką muszkatołową,
    z gulaszem lub dowolnym ulubionym sosem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować