Kluski śląskie w sosie z brukselką

0 (0 ocen)

Kluski śląskie w śmietanowym sosie z brukselką bardzo szybki tani obiad Co najważniejsze bardzo dobry

Składniki:

  • - ok 1 kg ziemniaków ja zużyłam te co zostały z obiadu
    - mąka ziemniaczana
    - 1 jajko
    sos
    - 2 łyżki masła
    -1 czubata łyżka mąki
    -1 szklanka wody
    -1 szklanka śmietany 18%

    - 1/2 kg brukselki
    - 1/2 szkl mleka
    - sól
    - pieprz
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - posiekany szczypiorek (dałam mrożony )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie w sosie z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Brukselkę obrać górnych liści opłukać ponacinać na krzyż zalać wodą i zagotować Jak się zacznie gotować od razu odcedzić wodę ( w ten sposób pozbędziemy się goryczki z brukselki )wlać nową wodę i pół szklanki mleka dodać sól gotować aż brukselka zmięknie Odcedzić na sicie
  • 2. - Ziemniaki przegnieść przez praskę przełożyć do miski podzielić na 4 części jeną wyjąć wsypać mąkę jajko dodać sól zagnieść ciasto zrobić małe kluski Kluski wrzucić do wrzątku gotować aż wypłyną i zaczną się gotować przelać zimną wodą
  • 3. sos Masło rozpuścić Dodać mąkę przemieszać żeby się mąka połączyła z tłuszczem Dolać 1 szklankę wody cały czas mieszać aż się zagotuje Wlać śmietanę Zagotować ponownie doprawić pieprzem solą i gałką muszkatołową do sosu włożyć brukselkę i posiekany szczypiorek Podawać z kluskami

Porady

- Gdy chcemy się pozbyć goryczki z brukselki zaraz po zagotowaniu odcedzimy wodę i wlejemy nową oraz mleko brukselka zmieni wtedy smak - Dobrze jest ją naciąć w krzyż przed gotowaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować