Kluski twarogowo - kukurydziane

0 (0 ocen)

Na pozór zwykłe śląskie - ale ciasto wykonane z dodatkiem twarogu i kaszy kukurydzianej gotowanej na mleku.

Składniki:

  • Kluski:
    400 g twarogu tłustego
    170 g kaszy kukurydzianej
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    3 jajka
    1 fiolka aromatu cytrynowego (4,5 ml)
    5 łyżek cukru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    masło
    cukier lub miód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski twarogowo - kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski twarogowo - kukurydziane 1. Mleko zagotować. Dodać cukier i sól, wsypać kaszę - gotować 3 - 5 min, mieszając. Następnie garnek z kaszą przykryć pokrywką, odłożyć na co najmniej 30 min i całkowicie wystudzić. Do kaszy dodać ser, razem pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • Kluski twarogowo - kukurydziane 2. Do masy dodać jajka, aromat i mąkę - zagnieść ciasto.
  • Kluski twarogowo - kukurydziane 3. Z masy omączonymi dłońmi formować kluski z dziurką pośrodku.
  • Kluski twarogowo - kukurydziane 4. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju 5 - 7 min od momentu wypłynięcia.
    Kluski podawać zrumienione na maśle posypane cukrem lub polane miodem.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 23 średniej wielkości kluski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kasza kukurydziana Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować