KLUSKI SZARE Z BOCZKIEM

4.49 (177 ocen)

  • 40 min

Takie kluski w dzieciństwie przygotowywała mi mama. Teraz ja robię je dla swojej rodziny. Wszyscy je uwielbiamy.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1,5 kg ziemniaków
    • 1,5-2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 duża cebula
    • 20 dag wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski szare z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj (masa powinna być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane).
  • 2. Masę wkładaj łyżką na osolony wrzątek i gotuj kluski około 5 minut od wypłynięcia. Po tym czasie kluski wyjmij łyżką cedzakową na durszlak i pozostaw chwilę aby odciekły.
  • 3. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek pokrój w paseczki. Na patelni podsmaż boczek, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę i chwile razem smaż. Gotowe kluski podawaj z podsmażonym boczkiem z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować