Kluski śląskie ze szpinakiem

4.5 (152 ocen)

ostatnio zaczęłam eksperymentować ze szpinakiem, stąd pomysł dodania go do klusek śląskich

Składniki:

  • Kluski śląskie:
    7 ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    2 łyżki mąki pszennej
    2 brykiety mrożonego szpinaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Sosy

Kluski śląskie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski śląskie 1. Kluski śląskie:
    Szpinak rozmrozić.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Lekko ostudzić. Przełożyć do miski. Podzielić ziemniaki na 4 części, 1 część wyjąć, rozłożyć na 3 pozostałych częściach. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, dodać jajko. Wyrobić na gładką masę.
  • kluski 2. Ciasto podzielić na 2 części, do 1 dodać rozmrożony szpinak, dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki, spłaszczać i zrobić palcem dziurkę.
    Gotować w osolonej wodzie, gdy wypłyną gotować jeszcze 2-3 minuty.
    Podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować