Kluski śląskie ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.
Przepuścić przez praskę.Ostudzić do ciepłego.
W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.
Jedną wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać rozkłócone jajko,można jeszcze posolić.
Zagnieść i podzielić na części.
2.Robić wałki ,pokroić.Robić kulki, rozpłaszczać i wkładać połówkę śliwki,posypać cukrem i zlepiać.(cukru nie można dać za dużo , żeby śliwki nie puściły soku)
3.Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.
Podawać polane przyrumienioną na maśle, tartą bułką.
Komentarze