KLUSKI ŚLĄSKIE ZE ŚLIWKĄ

4.48 (156 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne kluski, nie tylko na piątek i nie tylko dla dzieci.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -ziemniaki ok.2kg
    -mąka ziemniaczana(1/4 objętości ziemniaków)
    -1 jajko
    -sól

    -połówki śliwek(małe, jak duże to: na 2)
    -cukier

    -masło
    -bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na kluski 1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.
    Przepuścić przez praskę.Ostudzić do ciepłego.
    W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.
    Jedną wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Dodać rozkłócone jajko,można jeszcze posolić.
    Zagnieść i podzielić na części.
  • formowanie klusek 2. Robić wałki ,pokroić.Robić kulki, rozpłaszczać i wkładać połówkę śliwki,posypać cukrem i zlepiać.(cukru nie można dać za dużo , żeby śliwki nie puściły soku)
  • danie 3. Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.
    Podawać polane przyrumienioną na maśle, tartą bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować