Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

pyszne kluski śląskie z sosem ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kluski:
    · ziemniaki 1 kg
    · żółtka 1 szt
    · sól 1 łyżeczka
    · mąka pszenna
    · mąka ziemniaczana
    Sos:
    · mięso wieprzowe 1/2 kg
    · cebula 1 szt
    · olej 2 łyżki
    · curry 1/2 łyżeczki
    · sól
    · pieprz
    · ziele angielskie 3 szt
    · listek laurowy 2 szt
    · kostka rosołowa 1/2 szt
    · woda 1-2 szkl
    · mąka pszenna 1-2 łyżeczki
    · papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski:
    Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.
    Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.
    Sos:
    Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować