Kluski śląskie z sosem pieczarkowym mocno czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos pieczarkowy: W garnku rozgrzewamy olej. Pieczarki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Lekko solimy. Przesmażamy, aż grzyby zaczną puszczać sok i się rumienić. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany. Solimy, dokładnie mieszamy. Gdy grzyby będą już zarumienione, kilka przekładamy do śmietany. Następnie wszystko przelewamy do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. Dusimy na małym ogniu, aż śmietana zacznie bulgotać.
2.Kluski śląskie: Ziemniaki dokładnie rozgniatamy bądź mielimy maszynką. Dodajemy jajka, olej, obydwie mąki. Lekko solimy. Dokładnie zagniatamy a następnie formujemy kluski. Kluski najlepiej formować wilgotnymi rękoma. Bierzemy kawałek ciasta i kręcimy kulkę. Następnie lekko ją płaszczymy, a na końcu robimy wgłębienie pośrodku palcem. Czynność powtarzamy, aż zrobimy kluski z całej porcji ciasta ziemniaczanego. Do dość szerokiego garnka wlewamy wodę. Lekko solimy. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, lekko zmniejszamy ogień pod garnkiem. Wrzucamy kluski, tak aby swobodnie w niej pływały. Gdy kluski zaczną wypływać na wierz odczekujemy moment i je wyławiamy. Odkładamy na talerzu aby odparowały resztę wody. Gotujemy tak wszystkie kluski. Podajemy z przyszykowanym sosem.
Porady
Sos możemy wzbogacić odrobiną tartego żółtego sera.
Komentarze