Kluski śląskie z sosem pieczarkowym mocno czosnkowym

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Kluski bez grama mąki pszennej. Pyszny sos o smaku pieczarek i czosnku. Czego chcieć więcej?

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kluski śląskie:
    1kg ugotowanych ziemniaków
    2 małe jajka
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki mąki gryczanej
    sól

    Składniki na sos pieczarkowy:
    200g pieczarek
    1 łyżka oleju rzepakowego
    małe opakowanie śmietany 12%
    5-6 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym mocno czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pieczarkowy: W garnku rozgrzewamy olej. Pieczarki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Lekko solimy. Przesmażamy, aż grzyby zaczną puszczać sok i się rumienić. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany. Solimy, dokładnie mieszamy. Gdy grzyby będą już zarumienione, kilka przekładamy do śmietany. Następnie wszystko przelewamy do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. Dusimy na małym ogniu, aż śmietana zacznie bulgotać.
  • 2. Kluski śląskie: Ziemniaki dokładnie rozgniatamy bądź mielimy maszynką. Dodajemy jajka, olej, obydwie mąki. Lekko solimy. Dokładnie zagniatamy a następnie formujemy kluski. Kluski najlepiej formować wilgotnymi rękoma. Bierzemy kawałek ciasta i kręcimy kulkę. Następnie lekko ją płaszczymy, a na końcu robimy wgłębienie pośrodku palcem. Czynność powtarzamy, aż zrobimy kluski z całej porcji ciasta ziemniaczanego. Do dość szerokiego garnka wlewamy wodę. Lekko solimy. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, lekko zmniejszamy ogień pod garnkiem. Wrzucamy kluski, tak aby swobodnie w niej pływały. Gdy kluski zaczną wypływać na wierz odczekujemy moment i je wyławiamy. Odkładamy na talerzu aby odparowały resztę wody. Gotujemy tak wszystkie kluski. Podajemy z przyszykowanym sosem.

Porady

Sos możemy wzbogacić odrobiną tartego żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować