Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i marchewką duszoną z musztardą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Obiad bezmięsny

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Kluski:
    ziemniaki
    mąka ziemniaczana

    sos:
    ok. 400g pieczarek
    cebula
    500 ml bulionu z kostki
    3 łyżki mąki
    sól, pieprz

    marchewka:
    4-5 marchewek
    3 łyżeczki masła
    2-3 łyżeczki musztardy
    sól, pieprz
    cukier

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i marchewką duszoną z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Masę ubijamy i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną część wyciągamy i uzupełniamy brakujące miejsce mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy (łącznie z wyciągniętą częścią) i formujemy kluski. Wrzucamy na wrzącą wodę i wyciągamy po wypłynięciu.
  • 2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju. Gdy woda z pieczarek już odparuje, posypujemy je mąką i mieszamy, gdy powstanie gęsta masa dolewamy bulion. Chwilę jeszcze gotujemy i doprawiamy do smaku.
  • 3. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Ugotowaną marchewkę odcedzamy, dodajemy do niej masło, musztardę i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy