Jeśli tym zdjęciem narobiłam Ci apetytu, zapraszam do wypróbowania przepisu :)
60 min
Składniki:
-ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia (jeśli nie mamy takich musimy je ugotować i poczekać aż wystygną)
-mąka ziemniaczana (1/4 masy ziemniaków)
-jedno żółtko
Kluski śląskie z sosem "na szybko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki przeciskamy przez maszynkę do mięsa lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Mieszamy je z taką ilością mąki ziemniaczanej, aby stanowiła ona 1/4 objętości ziemniaków, dodajemy jajko i urabiamy jednolitą masę. Formujemy kuleczki jednakowej wielkości, lekko je spłaszczamy i wykonujemy palcem dziurkę w środku. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię
Kroimy pieczarki, szklimy je na maśle. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy aż wszystkie składniki przestaną być surowe. Zawartość patelni przekładamy do małego garnka. Całość zalewamy szklanką wody. I dusimy przez 15 minut. Odlewamy troszkę sosu do miseczki, dokładnie mieszamy ze śmietaną a następnie wlewamy do garnka. Dusimy jeszcze ze dwie minutki a następnie przyprawiamy do smaku
Tak przygotowanym sosem polewamy nasze kluseczki a całość posypujemy szczypiorkiem. Smacznego:)
Komentarze