Kluski śląskie z sosem "na szybko"

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Jeśli tym zdjęciem narobiłam Ci apetytu, zapraszam do wypróbowania przepisu :)

  • 60 min

Składniki:

  • -ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia (jeśli nie mamy takich musimy je ugotować i poczekać aż wystygną)
    -mąka ziemniaczana (1/4 masy ziemniaków)
    -jedno żółtko

    -300g pieczarek
    -jedna pierś z kurczaka
    -100g śmietany 18%
    -sól, pieprz
    -cebula dymka
    -masło
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z sosem "na szybko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki przeciskamy przez maszynkę do mięsa lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Mieszamy je z taką ilością mąki ziemniaczanej, aby stanowiła ona 1/4 objętości ziemniaków, dodajemy jajko i urabiamy jednolitą masę. Formujemy kuleczki jednakowej wielkości, lekko je spłaszczamy i wykonujemy palcem dziurkę w środku. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię

    Kroimy pieczarki, szklimy je na maśle. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy aż wszystkie składniki przestaną być surowe. Zawartość patelni przekładamy do małego garnka. Całość zalewamy szklanką wody. I dusimy przez 15 minut. Odlewamy troszkę sosu do miseczki, dokładnie mieszamy ze śmietaną a następnie wlewamy do garnka. Dusimy jeszcze ze dwie minutki a następnie przyprawiamy do smaku

    Tak przygotowanym sosem polewamy nasze kluseczki a całość posypujemy szczypiorkiem. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować