Kluski śląskie z sosem drobiowo brokułowym

4.5 (172 ocen)

Danie idealne dla wielbicieli klusek śląskich.

Składniki:

  • Ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg)
    Mąka ziemniaczana
    2 - 3 jajka
    1 łyżeczka masła
    ew. szczypta soli

    Sos:
    3 filety z kurczaka
    30 dag żółtej fasolki szparagowej
    1/2 brokuła
    1,5 l bulionu
    3 łyżki masła
    sól, pieprz, vegeta
    5 łyżek mąki
    1 łyżka śmietany
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z sosem drobiowo brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę razem z masłem. Ziemniaczaną masę uklepujemy w naczyniu, aby powierzchnia była równa. Dzielimy masę na 4 równe części - ćwiartkę masy wyjmujemy i w to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się z powierzchnią mąki. Do miski dodajemy resztę ziemniaków, wbijamy jajka i całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
    Z masy ziemniaczanej odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, w środku każdej kulki robimy palcem wgłębienie (dziurkę). Kluski wkładamy partiami do osolonej, wrzącej wody i zagotowujemy a następnie ok 3 minut zaparzamy.
  • 2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na 3 łyżkach masła. Zalewamy szklanką wody. Przekładamy do garnka z bulionem dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze części, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 30 min. Następnie sos zagęszczamy mąką i śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować