Kluski śląskie z sosem drobiowo brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę razem z masłem. Ziemniaczaną masę uklepujemy w naczyniu, aby powierzchnia była równa. Dzielimy masę na 4 równe części - ćwiartkę masy wyjmujemy i w to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się z powierzchnią mąki. Do miski dodajemy resztę ziemniaków, wbijamy jajka i całość wyrabiamy na jednolite ciasto.
Z masy ziemniaczanej odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, w środku każdej kulki robimy palcem wgłębienie (dziurkę). Kluski wkładamy partiami do osolonej, wrzącej wody i zagotowujemy a następnie ok 3 minut zaparzamy.
2.Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na 3 łyżkach masła. Zalewamy szklanką wody. Przekładamy do garnka z bulionem dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze części, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 30 min. Następnie sos zagęszczamy mąką i śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Komentarze