Kluski śląskie z pieczoną łopatką

4.5 (163 ocen)

Super połączenie-kluski śląskie i aromatyczne mięsko.

Składniki:

  • Ziemniaki,mąka ziemniaczana,sól,jajo,łopatka,kiszona kapusta.
    Ilość składników trzeba dostosować do swoich potrzeb.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z pieczoną łopatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę,ostudzić. Mięso podzielić na mniejsze kawałki coś w rodzaju kotletów,ulubione przyprawy wymieszać z niewielką ilością oleju i natrzeć nimi mięso,wszystko ułożyć w blaszce nakryć folią aluminiową i piec do miękkości.W tym czasie można zająć się kluskami,ostudzone ziemniaki dzielimy na cztery części i jedną z nich wyjmujemy w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jajo,zagniatamy.Robimy niewielkie kulki z małym wgłębieniem,gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
    Kapustę kiszoną płuczemy i odciskamy,siekamy dodajemy trochę oleju,soli,cukru i mieszamy.

Porady

Cała potrawa jest bardzo smaczna polana sosem pieczeniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować