KLUSKI ŚLĄSKIE Z NADZIENIEM PASZTETOWO-ZIEMNIACZANYM

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Wyśmienite. Warto je spróbować. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na kluski śląskie:

    1kg ugotowanych przegniecionych przez praskę ziemniaków
    mąka ziemniaczana,
    1 jajko
    sól do smaku


    Farsz pasztetowo-ziemniaczany:

    20dkg pasztetu
    2 łyżki ugotowanych i przegniecionych przez praskę ziemniaków
    sól, pieprz (w zależności od rodzaju pasztetu)
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z nadzieniem pasztetowo-ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie klusek śląskich 1. Ciasto na kluski śląskie:

    Ugotowane i wystudzone ziemniaki przegniatamy przez praskę do miski. Następnie ugniatamy ręką w misce, po czym dzielimy je na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na wierzch, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (na równi z ugniecionymi wcześniej ziemniakami), dodajemy jeszcze jajko i sól, po czym zagniatamy ciasto na kluski śląskie. Gotowe ciasto bierzemy po czubatej łyżce i rozpłaszczamy tak, by na środek móc włożyć przygotowany wcześniej farsz (około 1 łyżeczki). Następnie formujemy kulkę. Gotowe kluski śląskie wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy je około 7 - 10 minut. Podajemy ze słoninką lub tłuszczem z cebulką.

    Farsz pasztetowo-ziemniaczany:

    Pasztet mieszamy z ziemniakami, a w razie potrzeby dodajemy pieprz i sól.

Porady

Ja zastosowałam pasztet drobiowy firmy Duda. Większość dostępnych na rynku pasztetów nadają się na nadzienie do klusek śląskich, poza nadziewanymi, np. ze śliwką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować