Kluski śląskie z mięsem

5 (166 ocen)

Wykorzystaj mięso z rosołu

Składniki:

  • Składniki kluski :

    1 kg ugotowanych ziemniaków,
    2 jajka,
    mąka ziemniaczana,
    sól.

    Składniki farsz :

    500g karczku bez kości
    1 cebula
    1 jajko
    sól
    pieprz
    majeranek
    2 łyżki bułki tartej
    ziele angielskie
    liść laurowy
    1 łyżka masła.

Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z mięsem 1. Przygotowanie kluski :

    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
  • 2. Przygotowanie farszu :

    Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  • 3. Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować