KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dla wielbicieli klusek z mięsem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -ziemniaki ok.2 kg.
    -mąka ziemniaczana
    -1 jajko
    -sól

    -mięso z ugotowanej kury
    -przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowywanie klusek 1. Mięso z kury, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić i zrobić malutkie kulki. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.Przepuścić przez praskę.Ostudzić do ciepłego.W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.Jedną wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać rozkłócone jajko,można jeszcze posolić.Zagnieść i podzielić na części, na tyle co zrobiliśmy kulek z mięsa.W dłoniach rozpłaszczyć ciasto ziemniaczane, włożyć kulkę z mięsa i sklejać. Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.
    Polać w/g własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować