Kluski śląskie z koperkiem

5 (162 ocen)

Te kluski są świetną odmianą zwykłych klusek śląskich

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość, z 1kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
    mąka ziemniaczana
    jajo
    koperek
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Ziemniaki przełożyć miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć i położyć na reszcie ziemniaków tak aby popwstał dołek
    W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków i pokrojony drobno koperek
    Całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
    Z ciasta formować kulki
    W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować