Kluski śląskie z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pychota

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1kg zmieniaków,
    -mąka ziemniaczana,
    -garsc pokrojonego kopru,
    -2łyżki oleju,
    -sól

Kluski śląskie z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zrobione kluski przed ugotowaniem 1. Ziemniaki obrac,umyc.Ugotowac w osolonej wodzie,odcedzic.
    Kiedy przestygną przecisnąc przez praskę,włożyc masę do miski,wyrównac powierzchnię,podzielic nożem na 4 równe częsci.Jedną częsc wyjac i odłożyc,a w pozostałe zagłębienie wsypac mąkę ziemniaczaną.Odłożone ziemniaki dodac spowrotem do masy i dodac koper,wszystko wymieszac,posolic i starannie wyrobic.odrywając po kawałku ciasta formujemy kulki z wgłębieniem po środku.Kluski wrzucac partiami do osolonej wrzącej wody z dodatkiem oleju i wyjmowac łyżką cedzakową po upływie 3 minut od wypłynięcia kluski na wierzch.

Porady

Podajemy okraszone skwarkami lub polane sosami np gulaszowym,mysliwskim lub grzybowy,.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy