Kluski śląskie z karczkiem w sosie własnym

4.48 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosto i pysznie !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SOS:
    * odrobina oleju
    * 0,5 kg karkówki
    * 1 cebula
    * 3 ząbki czosnku
    * 4 ziela angielskie
    * 2 liście laurowe
    * sól, pieprz, wegeta


    KLUSKI ŚLĄSKIE:

    * 1 kg ziemniaków
    * mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z karczkiem w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS:
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałki karkówki, cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz liścia.
    Doprawiamy solą pieprzem i wegetą.
    Kiedy mięso się zarumieni zalewamy wodą tak by przykryło mięso i dusimy na niewielkim ogniu ok 1h20' ( do czasu aż mięso będzie mięciutkie )
  • 2. KLUSKI ŚLĄSKIE:
    Ziemniaki gotujemy, odstawiamy do wystudzenia.
    Zimne tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
    Następnie dzielimy w misce ziemniaki na 4 części, wyjmując 1/4 zasypujemy mąką ziemniaczaną i całość wyrabiamy tak aby uzyskać aksamitną masę.
  • 3. Formujemy kluseczki, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy kilka minut.
  • 4. Kluseczki polewamy sosem i gotowe.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować