Kluski śląskie z karczkiem w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałki karkówki, cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz liścia.
Doprawiamy solą pieprzem i wegetą.
Kiedy mięso się zarumieni zalewamy wodą tak by przykryło mięso i dusimy na niewielkim ogniu ok 1h20' ( do czasu aż mięso będzie mięciutkie )
2.KLUSKI ŚLĄSKIE:
Ziemniaki gotujemy, odstawiamy do wystudzenia.
Zimne tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
Następnie dzielimy w misce ziemniaki na 4 części, wyjmując 1/4 zasypujemy mąką ziemniaczaną i całość wyrabiamy tak aby uzyskać aksamitną masę.
3.Formujemy kluseczki, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy kilka minut.
Komentarze