KLUSKI ŚLĄSKIE Z CEBULKĄ

4.49 (177 ocen)

WYPRÓBOWAŁAM Z CEBULKĄ W ŚRODKU ORAZ POLANE MASEŁKIEM ZE ZRUMIENIONĄ BUŁKĄ TARTĄ I BEZ SOSU CZY INNYCH DODATKÓW SMAKUJĄ WYŚMIENICIE.

Składniki:

  • ZIEMNIAKI 1-1,5 kg
    MĄKA ZIEMNIACZANA (tyle ,aby ciasto nie było za bardzo klejące i rzadkie) OK.3-4 ŁYŻKI
    TROCHĘ MĄKI ZWYKŁEJ
    SÓL, PIEPRZ,BUŁKA TARTA
    ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CEBULA
    MASŁO
    1-2 SZTUKI JAJKA W ZALEŻNOŚCI OD ILOŚCI ZIEMNIAKÓW

Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ULEPIONE KLUSECZKI 1. WYKONANIE:
    ZIEMNIAKI UGOTOWAĆ WCZEŚNIEJ. CEBULKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ I ZESZKLIĆ NA MAŚLE. UGOTOWANE ZIEMNIAKI ROZGNIEŚĆ NA MASĘ,DODAĆ CEBULKĘ ORAZ DOPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM WEDŁUG UZNANIA. NASTĘPNIE GDY MASA PRZESTYGNIE PRZEŁOŻYĆ JĄ NA STOLNICĘ POSYPANĄ MĄKĄ ZWYKŁA, ABY SIĘ NIE LEPIŁO. DODAĆ JAJKO ORAZ MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ I WYRABIAĆ.GDY BĘDZIE ODPOWIEDNIA KONSYSTENCJA URYWAĆ MAŁE KAWAŁKI CIASTA I FORMOWAĆ TEJ SAMEJ W MIARĘ MOŻLIWOŚCI KULKI.NASTĘPNIE ZROBIĆ MAŁE WGŁĘBIENIE PALCEM W KAŻDEJ Z NICH.
    ROZTOPIĆ MASŁO DODAJĄC POD KONIEC BUŁKĘ TARTĄ.
    GOTOWAĆ KLUSKI W OSOLONEJ WODZIE KILKA MINUT,AŻ WYPŁYNĄ NA WIERZCH.
    WYJĄĆ,PRZELAĆ ZIMNĄ WODĄ ,A NASTĘPNIE POLAĆ MASEŁKIEM Z BUŁKĄ TARTĄ.

    SMACZNEGO

Porady

NIE DAWAĆ JAJKA DO GORĄCEJ MASY ZIEMNIACZANEJ. NIE PRZESADZAĆ Z DODAWANIEM MĄKI ZIEMNIACZANEJ ,PONIEWAŻ KLUSKI BĘDĄ TWARDE. MOŻNA POLEWAĆ KLUSKI WSZYSTKIE MASŁEM Z BUŁKĄ TARTĄ W GARNKU LUB JEŚLI KTOŚ WOLI BEZPOŚREDNIO NA TALERZU.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować