Kluski śląskie z burakiem

4.99 (182 ocen)

  • 60 min

Taka oto miła odmiana :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 burak
    1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka ugotować do miękkości. Wystudzić, obrać, a następnie zetrzeć na drobnej tarce.
  • 2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Całą masę ugnieść w misce lub garnku, podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć (nie wyrzucać, dodać do reszty) i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Do masy dodać startego buraka, jajko. Wyrobić. W razie gdyby masa była zbyt rzadka dodać mąki ziemniaczanej.
  • 3. Z masy formować kulki, w których robimy dziurkę. Gotować w lekko osolonej wodzie 2 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
  • 4. Podawać z masełkiem lub sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować