Kluski śląskie nadziewane mięsem z rosołu

4.47 (172 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z naszych ulubionych dań. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1/4 części mąki ziemniaczanej*
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    1 nieduży kurczak z rosołu
    3 białe cebule
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    sól do smaku
    kawałek kiełbasy
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie nadziewane mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie gorące przeciskamy przez praskę (można też użyć ziemniaków z poprzedniego dnia na stolnicę.

    Ziemniaki uklepujemy w równy kopczyk, dzielimy go na cztery części, jedną odejmujemy i uzupełniamy w jej miejsce mąkę ziemniaczaną.

    Dodajemy jajko, szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto.

    Cebule drobno kroimy i szklimy. Połowę mielimy wraz z mięsem, do reszty dodajemy kiełbasę i dalej smażymy na malutkim ogniu.

    Mięso z rosołu obieramy z kości i razem ze skórą mielimy na najmniejszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, startymi ząbkami czosnku.

    Z farszu robimy małe kuleczki i odkładamy na stolnicę. Urywamy kawałek ciasta, spłaszczamy je w dłoni, nakładamy kuleczkę i dokładnie zalepiamy.

    Kluseczki gotujemy w mocno osolonej wodzie do wypłynięcia.
    Podajemy z okrasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować