Moja rodzina przepada za takimi obiadami.Tradycyjne kluski śląskie nadziałam mielonym mięsem,do tego pysznie pachnąca i zrumieniona cebulka....coś pysznego.Polecam na niedzielny obiad i nie tylko.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Nadzienie:
30 dag szynki wieprzowej ( surowej )
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
papryka mielona słodka do smaku
przyprawa do mięsa mielonego do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
sól do gotowania
1 duża cebula
masło do smażenia
Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce do mięsa.Cebulę i czosnek obieramy,następnie drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy zmielone mięso,cebulę i czosnek,smażymy do miękkości i zrumienienia,często mieszamy.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką i przyprawą do mięsa mielonego.Studzimy.
2.Ziemniaki obieramy,płuczemy,następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ugotowane odcedzamy,przeciskamy przez praskę i studzimy.Przestudzone ziemniaki dajemy do miski,dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną,wbijamy dwa jajka,dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.
3.Odrywamy kawałki ciasta,lekko spłaszczamy,nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.
4.Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie.Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
5.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy do zrumienienia.Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy.
Komentarze