Kluski śląskie

0 (0 ocen)

Kluski śląskie są jednym z charakterystycznych dań kuchni polskiej.Pamiętam,że od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.Pomagałam mamie w ich przygotowaniu,a szczególnie w tej najbardziej "trudnej" czynności jaką jest robienie dziurek :).

Składniki:

  • ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    jajko
    sól

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do tej potrawy najlepiej użyć odmiany ziemniaków suchych.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Najlepiej przygotować sobie ziemniaki dzień wcześniej.Świetnie sprawdzają się także ziemniaki pozostałe z obiadu.Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Przekładamy ziemniaki do miski i wyrównujemy wierzch.Nożem dzielimy ziemniaki na 4 części.Jedną część wyjmujemy i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków.Stosunek ziemniaków do mąki powinien być 3:1.Dodajemy odłożone ziemniaki,jajko i sól do smaku.Zagniatamy wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.Masa będzie delikatnie klejąca.
  • Kluski śląskie 2. Z tak przygotowanego ciasta formujemy zgrabne kuleczki,a na środku robimy palcem dziurkę.Do tej czynności najlepiej oprószyć ręce mąką.Gotowe kluseczki układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką.W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.Na gotującą się wodę wrzucamy partiami kluski.Mieszamy łyżką drewnianą,żeby odeszły od dna.Gotujemy od wypłynięcia klusków na wierzch około 1-1,5 minuty.Czas gotowania zależy również od wielkości klusek.Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy