Kluski śląskie są jednym z charakterystycznych dań kuchni polskiej.Pamiętam,że od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.Pomagałam mamie w ich przygotowaniu,a szczególnie w tej najbardziej "trudnej" czynności jaką jest robienie dziurek :).
Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do tej potrawy najlepiej użyć odmiany ziemniaków suchych.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Najlepiej przygotować sobie ziemniaki dzień wcześniej.Świetnie sprawdzają się także ziemniaki pozostałe z obiadu.Ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Przekładamy ziemniaki do miski i wyrównujemy wierzch.Nożem dzielimy ziemniaki na 4 części.Jedną część wyjmujemy i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną do wysokości ziemniaków.Stosunek ziemniaków do mąki powinien być 3:1.Dodajemy odłożone ziemniaki,jajko i sól do smaku.Zagniatamy wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.Masa będzie delikatnie klejąca.
2.Z tak przygotowanego ciasta formujemy zgrabne kuleczki,a na środku robimy palcem dziurkę.Do tej czynności najlepiej oprószyć ręce mąką.Gotowe kluseczki układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką.W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.Na gotującą się wodę wrzucamy partiami kluski.Mieszamy łyżką drewnianą,żeby odeszły od dna.Gotujemy od wypłynięcia klusków na wierzch około 1-1,5 minuty.Czas gotowania zależy również od wielkości klusek.Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę.
Komentarze