Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które często gości na rodzinnych spotkaniach :) Najlepiej smakują z sosem pieczeniowym bądź pieczarkarkami i tradycyjnym schabowym :)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane: 1 kilogram
    - mąka ziemniaczana: 250 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Uklepać je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na równe cztery części - ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na talerzyk. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa. Do miski z powrotem włożyć wyjętą ćwiartkę ziemniaków i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
    Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie - dziurkę.
    Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się. Gotować 2 minuty. Wyjąć, osączyć, wkładać na talerze. Podawać z sosem pieczeniowym bądź pieczarkowym, ze schabem i czerwoną kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować