KLUSKI ŚLĄSKIE

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu.Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka.Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs,bądź z okrasą.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na kluski:
    1 kg.ziemniaków
    około 250g mąki ziemniaczanej
    3 żółtka

    Okrasa:
    boczek wędzony/kiełbasa
    cebula
    sos/mięso
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie.
    Po wystygnięciu obrałam.
  • KLUSKI ŚLĄSKIE-Z DZIURKĄ 2. Przepuściłam ziemniaki przez praskę.
  • 3. Podzieliam je na 4 części i 1/4 odłożyłam.
  • 4. W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej.
  • KLUSKI ŚLĄSKIE-Z DZIURKĄ 5. Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej część ziemniaków.
  • KLUSKI ŚLĄSKIE-Z DZIURKĄ 6. Zagniotłam masę i formowałam z niej małe kulki,robiąc w każdej z nich palcem wgłębienie.
  • KLUSKI ŚLĄSKIE-Z DZIURKĄ 7. Wrzucałam je na osolony wrzątek.
    Gotowałam kluski, aż nie wypłyną na powierzchnię wody.
  • 8. Ugotowane, przekładałam na talerze.
  • 9. Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu,
    ale można również podsmażyć kluski na patelni.
  • KLUSKI ŚLĄSKIE-Z DZIURKĄ 10. Ja zamiast sosu, podawałam je z okrasą.
    Podsmażyłam na patelni cebulę,wędzony boczek i kiełbaskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować