Kluski śląskie

5 (146 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

kluski, które zawsze wychodzą

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    1-2 jajka (w zależności od ilości ziemniaków)
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i zostawić do wystygnięcia. Z ziemniaków zrobić kopczyk i podzielić nożem na 4 części. Jedną część odłożyć od pozostałych i wolne miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną.
  • krok 2 2. Dołączyć odłożoną część, dodać 1 lub 2 jajka.Ciasto dobrze wyrobić.
  • krok 3 3. Ciasto podzielić na równe wałeczki.
  • krok 4 4. Wałeczki pokroić na w miarę równe kawałki.
  • krok 5 5. Formujemy kluski i w każdej na środku robimy wgłębienie palcem.Gotowe kluski wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować