Kluski śląskie

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kluski nauczyła mnie robić babcia, bo zawsze jej pomagałam. Teraz już sama umiem zagnieśćciasto i ulepić kluski. Są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1/2 szklanki wody
    sól
    3 łyżki masła
    2 łyżki bułki tartej
    szczypta vegety
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę.
  • 2. Ziemniaki wkładamy do miski i lekko ugniatamy. Dzielimy nożem na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w miejsce ziemniaków wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wyjęte ziemniaki, wodę i szybko zagniatamy ciasto.
  • 3. Z ciasta formujemy kuleczki, robimy w nich palcem wgłębienia i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, delikatnie mieszając. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze chwilę, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy bułkę tartą, vegetę, podsmażamy i polewamy kluski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować