Kluski śląskie

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ziemniaki 6 sztuk
    skrobia ziemniaczana
    sól 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem skrobią ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką ma mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 2,5 cm plastry. Z każdego plastra formujemy kulkę robiąc w każdej delikatną dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch.

Porady

Zrobione kluski możemy także zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować