Kluski śląskie

5 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Prosty sposób na udane kluski śląskie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1-1,5kg ziemniaków
    jajko
    mąka ziemniaczana
    sól
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść.Wystudzić.
  • Kluski śląskie 2. Przepuścić przez praskę lub maszynkę ,by nie było grudek. Następnie uklepać je w misce i 1/4 odkroić i wyciągnąć.
  • Kluski śląskie 3. Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierz, a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, sól do smaku i wyrobić gładką masę.
  • Kluski śląskie 4. Z gotowej masy formować kulki, robiąc na środku palcem dziurkę. Wrzucać na wrzącą wodę z odrobiną soli i oleju. Gotować do chwili wypłynięcia na wierzch. Podawać z różnego rodzaju sosami lub okraszone skwarkami. Kluski są też idealnym dodatkiem do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować